lørdag 18. april 2009

FJELL FESTNING SOTRA 8 APRIL 2009

Fjell festning
Fjell festning ligg på øya Sotra vest for Bergen. Festningsanlegget blei bygd av den tyske okkupasjonsmakta med det føremålet å sikre innseglinga til Bergen. Arbeidet starta i 1942 og pågjekk heilt til den tyske kapitulasjonen i 1945. Fjell festningen var ein del av den ”Atlanterhavsvollen” – den tyske festningslina som gjekk langs heile Atlanterhavskysten frå Nordishavet til Pyreneane. Etter 2. verdskrigen tok det norske forsvaret over Fjell festning. I første omgang som ein del av Kystartilleriet, sidan blei anlegget nytta som radarstasjon.
Forsvaret la ned si verksemd i 2004, same året vedtok Riksantikvaren å freda Fjell festning som eit militært kulturminne. Sidan denne tid er utført mykje arbeid for å sikra anlegget og gjera det tilgjengeleg for publikum. M.a er det reist eit vernebygg over kanonbrønnen som fungerer som kafe/forsamlingslokale.
Frå 1. januar 2008 er Fjell festning del av Museum Vest.
Nå er vi klar for tur opp til festningen, Henriette, Joachim, Simen, Glenn og meg.
En syreminebombe fra krigens dager..

Lurer på om det var krigsfangene eller tyskerne som varmet seg ved denne ovnen i en av bunkersene ??
Veldig skummelt her inne syntes vi alle...
En lang skyttergrav Veldig fin utsikt over store deler av Sotra.

Hvert år arrangerer de et løp som kalles Russarstegen, et mosjonsløp eller du kan løpe på tid. Hadde veldig lyst å melde meg på, men det passet litt dårlig denne dagen desverre.
Vi avsluttet denne turen med en deilig lunch før vi gikk ned igjen til parkeringsplassen. Det er forresten et stykke å gå ned, ca 3 km, så det ble en fin opplevelsestur for store og små.

1 kommentar:

lise sa...

Takk for turtips, det skal ikke bli så lenge før vi tar oss turen ut hit!